ΡΥΤΙΔΕΣ - ΕΝΕΣΕΙΣ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ:

ΡΥΤΙΔΕΣ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΝΕΣΕΙΣ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ


Τί είναι ακριβώς η θεραπεία αντικατάστασης του κολλαγόνου ;

Είναι ένα ιατρικά ελεγχόμενο πρόγραμμα με ενέσιμα εμφυτεύματα κολλαγόνου. Μια μη χειρουργική μέθοδος που αντικαθιστά το φυσικό κολλαγόνο και απαλύνει δραστικά τις ρυτίδες του προσώπου. Οι ρυτίδες αυτές εμφανίζονται με τη σταδιακή μείωση του φυσικού κολλαγόνου του δέρματός σας. Η θεραπεία αντικατάστασης κολλαγόνου βοηθά στην εξαφάνιση των ρυτίδων της επιφάνειας του δέρματος αναπληρώνοντας το κολλαγόνο κάτω από το δέρμα.

Η θεραπεία αυτή έχει αποδειχτεί κλινικά ασφαλής για τη μέγιστη πλειοψηφία των ατόμων και τα τελευταία 10 χρόνια πάνω από 750000 άτομα -άνδρες και γυναίκες-, έκαναν τη θεραπεία.

Τι είναι το κολλαγόνο;

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο και το πιό ορατό όργανο του σώματος. Αποτελείται από 2 στρώματα. Το εξωτερικό στρώμα, η επιδερμίδα, υπάρχει για να ελέγχει την απώλεια του νερού από τα κύτταρα και τους ιστούς. Χωρίς τον προστατευτικό αυτόν φραγμό, το σώμα γρήγορα θα αφυδατωνόταν.

Ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα, υπάρχει το δεύτερο στρώμα, το χόριο. Μολονότι περιέχει αιμοφόρα αγγεία, νεύρα, θύλακες τριχών, ένα από τα κύρια συστατικά του είναι μια πρωτεΐνη που λέγεται κολλαγόνο. Η πρωτεΐνη αυτή σχηματίζει ένα πλέγμα από ίνες το οποίο παρέχει τη βάση για την ανάπτυξη των κυττάρων και των αιμοφόρων αγγείων. Επειδή είναι το κύριο συστατικό του χορίου, ενεργεί σαν δομικό υλικό για τη στήριξη του δέρματος.

Γιατί σχηματίζονται οι ρυτίδες;

Στο νεανικό δέρμα, το πλέγμα του κολλαγόνου είναι άθικτο και το δέρμα παραμένει ενυδατωμένο και ελαστικό. Είναι ανθεκτικό και προσαρμόζεται στις καθημερινές μικροαλλοιώσεις και φθορές ως και τις διάφορες εκφράσεις του προσώπου που αποκτούμε με την πάροδο του χρόνου. Με τον καιρό όμως το κολλαγόνο εξασθενίζει, το δέρμα χάνει την ελαστικότητα και τον τόνο του καθώς η στήριξή του από το κολλαγόνο μειώνεται. Κάθε φορά που χαμογελάμε, κατσουφιάζουμε ή χαμογελάμε, εξασκούμε πίεση πάνω στο κολλαγόνο του δέρματός μας. Το αποτέλεσμα των εκφράσεων αυτών είναι προσθετικό και οι γραμμές και οι ρυτίδες του προσώπου αρχίζουν να εμφανίζονται.

Εχουν κάποιο αποτέλεσμα οι αντιρυτιδικές κρέμες;

Οι κρέμες που περιέχουν κολλαγόνο δρούν μόνο στην επιφάνεια του δέρματος. Μια υδατική κρέμα, με ή χωρίς κολλαγόνο, δεν μπορεί να διαπεράσει το δέρμα και δεν είναι κατασκευασμένη για να απορροφηθεί. Κανένας υδατικός παράγοντας δεν μπορεί να ανατρέψει το συσσωρευτικό αποτέλεσμα της απώλειας κολλαγόνου. Οι κρέμες επιβραδύνουν κυρίως το ρυθμό απώλειας του νερού από το δέρμα και βοηθούν να κρατηθεί το δέρμα μαλακό κι ευλύγιστο.

Πως εξελίχτηκε η θεραπεία αντικατάστασης κολλαγόνου;

Η χρήση του κολλαγόνου για ιατρικούς σκοπούς, άρχισε δεκαετίες πριν, όταν το ζωϊκό κολλαγόνο χρησιμοποιήθηκε για τη κατασκευή χειρουργικών ραμμάτων. Η συνεχής επιστημονική έρευνα οδήγησε στην ευρύτατη χρήση του σε ένα ευρύτατο αριθμό εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών βαλβίδων και ως παράγοντας στην προσπάθεια για το σταμάτημα της αιμορραγίας κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων. Μια ομάδα βιοχημικών και ιατρών του πανεπιστημίου του Stanford πειραματίστηκαν με εναλλακτικά υλικά για την παραγωγή δερματικών μοσχευμάτων. Οι πρωτοποριακές τους έρευνες προώθησαν τη γενική ιδέα πλήρους καθαρισμού του ζωϊκού κολλαγόνου ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση χαμένων ιστών.

Χρόνια έρευνας οδήγησαν στη κατασκευή των εμφυτευμάτων κολλαγόνου που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους πλαστικούς ιατρούς και τους δερματολόγους. Είναι μια μη χειρουργική θεραπεία, κατά την οποία τα εμφυτεύματα τοποθετούνται μέσα στο δέρμα με ένα πρόγραμμα συντήρησης που σκοπό έχει να δείξει μια άμεση και εμφανή διαφορά στο πρόσωπο. Πάνω από 750.000 άτομα σε πολλες χώρες έχουν κάνει τη θεραπεία και από αυτά, τα 500.000 στη Βόρειο Αμερική. Yπάρχουν βέβαια και παρενέργειες που περιγράφονται στο τέλος.

Πως γίνεται αυτή η θεραπεία;

Η θεραπεία αυτή, ανανεώνει το φυσικό κολλαγόνο του δέρματος. Η φυσική εμφάνιση του δέρματος ενδυναμώνεται καθώς αποκαθίσταται το δομικό υλικό που το υποβαστάζει και το στηρίζει. Τα εμφυτεύματα κολλαγόνου είναι φυσικές ουσίες που αντικαθιστούν το κολλαγόνο που με τον καιρό έχει χαθεί από το δέρμα. Αποτελούνται από υψηλής καθαρότητας κολλαγόνο παρμένο από το δέρμα νέων μοσχαριών. Τοποθετούνται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα όπου το σώμα τα δέχεται σαν να είναι δικό του κολλαγόνο.

Το κολλαγόνο εμφυτεύεται μόνο απο εκπαιδευμένους πλαστικούς χειρουργούς και δερματολόγους και βοηθά στην απάλυνση των περισσοτέρων τύπων ουλών, των γραμμών και των ρυτίδων του προσώπου.

Τι μπορεί να περιμένει κάποιος από αυτή τη θεραπεία;

Μπορεί να περιμένει άμεσα αποτελέσματα. Η θεραπεία αντικατάστασης γίνεται μέσα σε μισή ώρα και είναι πολύ εύκολη.

Είναι σημαντικό να κουβεντιάσετε με τον γιατρό σας τι ακριβώς μπορείτε να περιμένετε από κάθε εμφύτευση. Μαζί μπορείτε να βάλετε προτεραιότητα στο ποιές περιοχές του προσώπου είναι πιό σημαντικές για σας, πόσες εμφυτεύσεις είναι πιθανό να χριεαστείτε και ποιό θα είναι το κόστος της θεραπείας. Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι μόνο μια εμφύτευση ίσως ναμη διορθώσει πλήρως κάθε ρυτίδα στο πρόσωπό σας. Μια πλήρης διόρθωση ίσως απαιτήσει επιπρόσθετες μικροεμφυτεύσεις.

Πόσες εμφυτεύσεις θα χρειαστώ;

Oπως το φυσικό κολλαγόνο του σώματός σας, έτσι και το ενέσιμο αρχίζει και αυτό να φθείρεται με την πάροδο του χρόνου. Πλήρης διόρθωση και διατήρηση επιτυγχάνεται μόνο με μια σειρά εμφυτεύσεων. Η σειρά αυτή μπορεί να απαιτήσει θεραπεία αντικατάστασης κολλαγόνου περίπου 2 φορές το χρόνο για πλήρη διατήρηση των αποτελεσμάτων.

Ανάλογα με την ηλικία, τη γενική κατάσταση του δέρματος και το μέγεθος της φθοράς από τον ήλιο, το πρόγραμμα θεραπείας θα καθοριστεί από τον γιατρό σας για να συμπεριλάβει τιςπροσωπικές σας ανάγκες.

Πως θα δώ αν η Θεραπεία αντικατάστασης Κολλαγόνου είναι κατάλληλη για μένα;

Κατ' αρχάς γίνεται ένα δοκιμαστικό test. Γίνεται στο αντιβράχιο από τον γιατρό, για να διαπιστωθεί αν έχετε ευαισθησία στα εμφυτεύματα κολλαγόνου. Πρέπει να παρατηρήσετε προσεκτικά, με την οδηγία του γιατρού σας, το σημείο που έγινε το τέστ για μια περίοδο 4 εβδομάδων. Περίπου 97% των ανδρών και γυναικών δεν δείχνουν αντίδραση υπερευαισθησίας και μπορούν να κάνουν τη θεραπεία.

Πριν κάνετε το τεστ εσείς και ο γιατρός σας θα συζητήσετε το ιατρικό σας ιστορικό, τους πιθανούς κινδύνους και τα πλεονεκτήματα της θεραπείας και τις περιοχές που θέλετε να διορθώσετε. Η θεραπεία δεν ενδείκνυται για ορισμένε ουλές και ρυτίδες, όπως δεν ενδείκνυται αν συνυπάρχουν ορισμένες ιατρικές καταστάσεις.

Πρόσθετες πληροφορίες για συζήτηση με τον ασθενή (παρενέργειες κλπ)

Εάν έχετε θετική αντίδραση στο τεστ ή αν είχατε στο παρελθόν αλλεργική αντίδραeση σε ενέσιμα προϊόντα κολλαγόνου ή το αναισθητικό lidocaine ή αν έχετε ιστορικό σοβαρών αλλεργικών (αναφυλακτικών) αντιδράσεων, τότε δεν μπορείτε να κάνετε τη θεραπεία. Αν κάνετε ενέσεις απευαισθητοποίησης για προϊόντα κρέατος, πάλι δεν μπορείτε να κάνετε τη θεραπεία.

Εχει αναφερθεί και η εμφάνιση νόσων του συνδετικού ιστού (πολυμυοσίτις/δερματομυοσίτις) σε ασθενείς χωρίς προηγούμενο ιστορικό. ασθενείς επίσης που ήδη έχουν μια τέτοια νόσο, μπορεί να δείξουν αυξημένη ευπάθεια σε αντιδράσεις υπερευαισθησίας ή/και επιταχυνόμενη κάθαρση των εμφυτευματων. Συνεπώς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη θεραπεία αυτών των ατόμων και μάλιστα καλό θα ήταν να γίνουν πολλαπλά tests.

Επειδή ιατρικές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ενέσιμο κολλαγόνο μπορεί να διεγείρει την εναπόθεση του δικού σας κολλαγόνου στα σημεία εμφυτεύσεως, υπάρχει η πιθανότητα ένα μέρος, ή όλη η διόρθωση να διαρκέσει και πάνω από 2 χρόνια.

Ο κίνδυνος μόλυνσης υπαρχει πάντα και όπως με κάθε ένεση, έτσι και εδώ, υπάρχει η πιθανότητα να παρατηρηθεί ήπιος μωλωπισμός ή ελαφρό κοκκίνισμα στο σημείο της ενέσεως. αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διακοπεί η θεραπεία.

Αν και πολύ σπάνιο, είναι δυνατόν η βελόνα να περάσει τυχαία κατά τη διάρκεια της εμφύτευσης μέσα από ένα αιμοφόρο αγγείο, γεγονός που μπορεί να καταλήξει σε προσωρινό αποχρωματισμό της περιοχής ή σε σχηματισμό εφελκίδος ή/και ουλής. Πολύ σπάνια μπορεί να καταλήξει σε παρεμπόδιση της ροής του αίματος και διακοπή της κυκλοφορίας στους γύρω ιστούς. Διακοπή της κυκλοφορίας και απώλεια της οράσεως στον ένα οφθαλμό, έχει αναφερθεί μία μόνο φορά στην αρχή της κυκλοφορίας του προϊόντος το 1981.

Σποραδικά αναφέρθηκε ότι το ενέσιμο κολλαγόνο ήταν ορατό κάτω από το δέρμα με τη μορφή μιας υψωμένης ή λευκής περιοχής για μερικές εβδομάδες ή και μήνες.

1-2 % παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση μετά από μία ή περισσότερες ενέσεις (παρατεταμένη ερυθρότητα, διόγκωση, κνησμό, σκλήρυνση σε μερικά ή όλα τα σημεία των ενέσεων. Σε σπάνιες περιπτώσεις οι αντιδράσεις αυτές εξελίχτηκαν σε αντιδράσεις κυστικής μορφής ή/και περαιτέρω στο σχηματισμό ουλής. Η συνήθης χρονική διάρκεια των σπάνιων αυτών αντιδράσεων ήταν μεταξύ 1 και 9 μηνών, αλλά ορισμένες πολύ σπάνιες περιπτώσεις παρουσίασαν ενδιάμεσες εξάρσεις που παρέτεινα τη κατάσταση μέχρι και 2 χρόνια. Το 50% αυτών των περιπτώσεων, είχε αρνητικό τέστ.

Σπάνια, παρατηρήθηκε σχηματισμός εφελκίδας και εσχαροποίηση του ιστού, η οποία σε μερικές περιπτώσεις κατέληξε σε ρηχή ουλή.

Το 0,2% παρουσίασε ναυτία, εξάνθημα, κεφαλαλγία, μυαλγία ή δυσκολία στην αναπνοή.

Δερματολογικά Νέα
23 nov 2011

Εχετε Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο; Μπορείτε να βοηθηθείτε με βιταμίνη D! ...

more
21 mar 2011

Απελπισμένος με την Ψωρίαση; Κακώς! Ξέρετε ότι μπορεί να την "ξεχάσετε" με το εδώ! ...

more
21 mar 2011

Γονείς, μη παραβλέπετε την ανησυχία του παιδιού σας για τα σπυράκια του! Μη Η ...

more
Show All »

         ΙΑΤΡΕΙA           


Κωνσταντίνος Δ. Βέρρος
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

1ο ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ
Διεύθυνση:

Δεληγιάννη 6Α, 1ος όροφος 22100, ΤΡΙΠΟΛΗ
ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ!

Ωρες Λειτουργίας Ιατρείου ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΧΩΡΙΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ):

ΠΡΩΪΝΑ: 9:30 - 12:00 (Τρι & Πεμ) και ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Δευτέρα-Τρίτη -Πέμπτη 18:00 - 20:30 
 

2ο ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ
Διεύθυνση:

Λυκούργου 110, 1ος όροφος, επί της Κεντρικής Πλατείας, 23100, ΣΠΑΡΤΗ
(με ραντεβού)

Επικοινωνία - CONTACT :

Τηλ. Ιατρείου Τρίπολης: 2710239475 και 6974048485 (για ραντεβού στην Σπάρτη)
 

e-mail: cverrosmac@me.com
 

Κλείστε ON LINE Ραντεβού για το Ιατρείο της ΣΠΑΡΤΗΣ !
 
PAYPAL: ΠΛΗΡΩΜΗ