ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΠΙΤΥΡΙΑΣΗ :

ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΠΙΤΥΡΙΑΣΗ

Εισαγωγή

Η ΡΠ μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε ανθρώπους μεταξύ 10-35 ετών. Μπορεί να διαρκέσει από λίγες εβδομάδες μέχρι 6-8 μήνες. Ιάται χωρίς να αφήσει σημάδια.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

"Μητρική" πλάκα Βλάβες στη πλάτη

Η νόσος συχνά αρχίζει με μια μεγάλη ροδόχροη πλάκα, συνήθως στο στήθος ή στη πλάτη. Είναι συνήθως λεπιδώδης και λέγεται "μητρική" πλάκα. Πολλές φορές ξεγελάει με την εμφάνισή της και την περνάμε για μυκητίαση.

Μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, θα εμφανιστούν κι άλλες ροδόχροες πλάκες στον κορμό και σε μικρότερο βαθμό σε χέρια, πόδια και λαιμό. Στο λαιμό εντοπίζονται σπάνια. Αυτές είναι μικρότερες από την αρχική πλάκα. Στην πλάτη μπορεί να πάρουν μια διάταξη σαν κλαδιά ελάτου. Μερικές φορές το εξάνθημα πιθανόν να είναι και σοβαρότερο. Συχνά οι νοσούντες τρομοκρατούνται με την έκταση που παίρνει το εξάνθημα. Κνησμός υπάρχει συνήθως λίγος, αλλά μπορεί να επιδεινωθεί με τον ιδρώτα.

Η φυσική δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο μπορεί να επιδεινώσει προσωρινά το εξάνθημα. Η νόσος μπορεί να συνεχιστεί με υφέσεις και εξάρσεις για μερικούς μήνες.

Αιτιολογία

Το αίτιο είναι άγνωστο. Δεν προκαλείται πάντως από κάποιον μύκητα ή μικρόβιο, ούτε είναι αλλεργική αντίδραση αλλά ούτε και κάποιο σημάδι εσωτερικής νόσου.

Υπάρχει και μια θεωρία που υποστηρίζει ότι το αίτιο είναι ιός, βασιζόμενη στο γεγονός ότι συνήθως εμφανίζεται μόνο μια φορά και ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται αδιαθεσία. Η θεωρία αυτή είναι αναπόδεικτη μέχρι στιγμής, φαίνεται όμως ότι συνεχώς κερδίζει έδαφος. Η νόσος πάντως δεν είναι μεταδοτική.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Γίνεται συνήθως εύκολα από τον δερματολόγο. Σπάνια μπορεί να χρειαστεί να γίνει και βιοψία δέρματος για επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Ποια είναι η θεραπεία;

Επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση του κνησμού αν υπάρχει και συνιστώνται χλιαρά μπάνια, γαλακτώματα ενυδάτωσης κ.ά. Η έντονη σωματική άσκηση εάν επιδεινώνει το εξάνθημα θα πρέπει να αποφεύγεται.

Μερικές φορές χρειάζεται η χορήγηση κορτικοστεροειδών και είναι μια αποτελεσματική θεραπεία, ικανή να σταματήσει την φυσική πορεία της νόσου.

Δερματολογικά Νέα
23 nov 2011

Εχετε Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο; Μπορείτε να βοηθηθείτε με βιταμίνη D! ...

more
21 mar 2011

Απελπισμένος με την Ψωρίαση; Κακώς! Ξέρετε ότι μπορεί να την "ξεχάσετε" με το εδώ! ...

more
21 mar 2011

Γονείς, μη παραβλέπετε την ανησυχία του παιδιού σας για τα σπυράκια του! Μη Η ...

more
Show All »

         ΙΑΤΡΕΙA           


Κωνσταντίνος Δ. Βέρρος
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

1ο ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ
Διεύθυνση:

Δεληγιάννη 6Α, 1ος όροφος 22100, ΤΡΙΠΟΛΗ
ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ!

Ωρες Λειτουργίας Ιατρείου ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΧΩΡΙΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ):

ΠΡΩΪΝΑ: 9:30 - 12:00 (Τρι & Πεμ) και ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Δευτέρα-Τρίτη -Πέμπτη 18:00 - 20:30 
 

2ο ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ
Διεύθυνση:

Λυκούργου 110, 1ος όροφος, επί της Κεντρικής Πλατείας, 23100, ΣΠΑΡΤΗ
(με ραντεβού)

Επικοινωνία - CONTACT :

Τηλ. Ιατρείου Τρίπολης: 2710239475 και 6974048485 (για ραντεβού στην Σπάρτη)
 

e-mail: cverrosmac@me.com
 

Κλείστε ON LINE Ραντεβού για το Ιατρείο της ΣΠΑΡΤΗΣ !
 
PAYPAL: ΠΛΗΡΩΜΗ