ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΝΟΣΟΣ - ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΑΚΜΗ

ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΝΟΣΟΣ

Εισαγωγή

Είναι μία νόσος που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα του προσώπου και μερικές φορές οίδημα. Συχνά, αλλά λανθασμένα λέγεται και "ακμή του ενήλικος". Συνήθως αρχίζει με ερυθρότητα στο κέντρο του προσώπου που σιγά - σιγά επεκτείνεται στα μάγουλα και στο πηγούνι. Αργότερα εμφανίζονται μόνιμες ευρυαγγείες (μικρά, διατεταμένα τριχοειδή αγγεία) και σπυριά σαν της ακμής με ή χωρίς πύο.

Σε αντίθεση με την ακμή δεν υπάρχουν φαγέσωρες (τα μαύρα και τα άσπρα "μπιμπίκια"), Όταν η νόσοςεγκατασταθεί για πρώτη φορά, ο ασθενής υποφέρει από επεισόδια παροδικής ερυθρότητας του προσώπου (flushings). Όταν το δέρμα χάσει το φυσιολογικό του χρώμα και γίνει μόνιμα ερυθρό ή αρχίζουν να εμφανίζονται σπυράκια, είναι καλύτερα να ζητήσετε τη γνώμη ενός δερματολόγου. Η κατάσταση από μόνη της δεν μπορεί να αναστραφεί και διαρκεί για χρόνια. Χωρίς θεραπεία επιδεινώνεται συνεχώς.

Πως αναγνωρίζεται η νόσος;

Καθώς εξελίσσεται η νόσος εμφανίζονται σπυράκια με ή χωρίς πύο (Ροδόχρους Ακμή, βλ. Φωτο) και μόνιμες ευρυαγγείες. Συχνά συνοδεύεται από λιπαρό δέρμα και πιθανώς πιτυρίδα.

Σε προχωρημένο στάδιο αναπτύσσεται μια κατάσταση που λέγεται ρινόφυμα. Χαρακτηρίζεται από διογκωμένη, ερυθρή μύτη. Το ρινόφυμα σπάνια εμφανίζεται σε γυναίκες.

Σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 50% προσβάλλονται και τα μάτια. Περίπου μισοί ασθενείς πάσχουν από επιπεφυκίτιδα. Εάν η κατάσταση μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές που μπορεί να απειλήσουν και την όραση (κερατίτιδες κλπ).

Ροδόχρους Ακμή

Ποιοι βρίσκονται σε κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο;

Η ροδόχρους νόσος, που είναι σπάνια στη παιδική ηλικία, αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου. Στα πρώτα στάδια, μπορεί μόνο να υπάρχει μια τάση για ερυθρότητα (flushing) του προσώπου, μια ruddy complexion, ή μια εξαιρετική ευαισθησία στα καλλυντικά.

Yποψήφιοι να εμφανίσουν τη νόσο είναι πιο πολύ οι ανοιχτόχρωμοι ενήλικες, ιδίως οι γυναίκες, μεταξύ των ηλικιών 30-50. Φυσικά μπορεί να προσβληθούν άνδρες και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας. Μερικές περιπτώσεις σε γυναίκες, έχουν συνδεθεί αιτιολογικά με την εμμηνόπαυση.

Το flushing μπορεί να το προκαλέσουν και έντονα συναισθήματα, μια έντονη στιγμή, θυμός ή φόβος.

Ορισμένα φάρμακα που προκαλούν αγγειοδιαστολή στο δέρμα, μπορεί να επιδεινώσουν τη νόσο. Το ίδιο και οι δυνατές κορτιζονούχες κρέμες.

Τι θα πρέπει να αποφεύγουν οι ασθενείς;

Μερικοί παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση:

Τα οινοπνευματώδη, τα πικάντικα με πολλά καρυκεύματα φαγητά, ζεστά ποτά και ροφήματα, το κάπνισμα, όλα θα επιδεινώσουν το flushing.

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου πρέπει να περιοριστεί, όπως και η έκθεση σε πολύ ζεστό ή πολύ κρύο περιβάλλον.

Όχι στο τρίψιμο ή στο μασάζ του προσώπου.

Αποφυγή ερεθιστικών καλλυντικών και προσεκτική χρήση των sprays για τα μαλλιά.

Θεραπείες

Είναι εντυπωσιακό το πόσοι άνθρωποι έχουν τη νόσο και το αγνοούν παντελώς. Μάλιστα βλέπω ασθενείς που ταλαιπωρούνται με τα οφθαλμολογικά τους προβλήματα και τρέχουν από οφθαλμίατρο σε οφθαλμίατρο χωρίς να μπορούν να βρουν το αίτιο της οφθαλμοπάθειάς τους.

Οι δερματολόγοι συνιστούν συνήθως μια συνδυαστική θεραπεία. Η θεραπεία σκοπό έχει να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου ή ακόμα και να την αναστρέψει. Η "αυτοδιάγνωση" και η "αυτοθεραπεία" με διάφορες κρέμες του εμπορίου, δεν συνιστώνται και μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Ζελέ και κρέμες δίνονται από τον δερματολόγο. Μια καλή βελτίωση με τοπική θεραπεία, φαίνεται μετά από 2 μήνες θεραπείας.

Οι κορτιζονούχες κρέμες βοηθούν, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του δερματολόγου.

Αντιβίωση χρειάζεται σε πιο σοβαρές περιπτώσεις και συνήθως τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Το ίδιο εντυπωσιακά εξαφανίζονται και τα ενοχλήματα από τα μάτια. Μερικοί άνθρωποι χρειάζεται να κάνουν χρόνια συντήρηση με λίγη αντιβίωση.

Οι ευρυαγγείες μπορεί να θεραπευτούν με διαθερμοπηξία ή laser.

Τα καθημερινά προϊόντα περιποίησης του προσώπου όπως σαπούνια, αντηλιακά, ενυδατικές κρέμες κλπ, δεν θα πρέπει να περιέχουν αλκοόλ ή άλλες ερεθιστικές ουσίες.

Το αντηλιακό θα πρέπει να φοριέται 365 ημέρες το χρόνο.

Το ρινόφυμα θεραπεύεται συνήθως χειρουργικά, με laser ή διαθερμοπηξία. ακολούθως μια δερματοαπόξεση, θα βελτιώσει την εμφάνιση. Μερικές φορές, το ρινόφυμα ξαναγίνεται.

Το κλειδί για την επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου, είναι η πιστή εφαρμογή των οδηγιών του δερματολόγου. Όσο πιο γρήγορα αναζητηθεί η δερματολογική βοήθεια, τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζεται η νόσος.

Δερματολογικά Νέα
23 nov 2011

Εχετε Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο; Μπορείτε να βοηθηθείτε με βιταμίνη D! ...

more
21 mar 2011

Απελπισμένος με την Ψωρίαση; Κακώς! Ξέρετε ότι μπορεί να την "ξεχάσετε" με το εδώ! ...

more
21 mar 2011

Γονείς, μη παραβλέπετε την ανησυχία του παιδιού σας για τα σπυράκια του! Μη Η ...

more
Show All »

         ΙΑΤΡΕΙA           


Κωνσταντίνος Δ. Βέρρος
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

1ο ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ
Διεύθυνση:

Δεληγιάννη 6Α, 1ος όροφος 22100, ΤΡΙΠΟΛΗ
ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ!

Ωρες Λειτουργίας Ιατρείου ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΧΩΡΙΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ):

ΠΡΩΪΝΑ  και ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ Τρίτης και Πέμπτης: 9:30 - 12:00 & 18:00 - 20:30 
 

2ο ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ
Διεύθυνση:

Λυκούργου 110, 1ος όροφος, επί της Κεντρικής Πλατείας, 23100, ΣΠΑΡΤΗ
(με ραντεβού)

Επικοινωνία - CONTACT :

Τηλ. Ιατρείου Τρίπολης: 2710239475 και 6974048485 (για ραντεβού στην Σπάρτη)
 

e-mail: cverrosmac@me.com
 

Κλείστε ON LINE Ραντεβού για το Ιατρείο της ΣΠΑΡΤΗΣ !
 
PAYPAL: ΠΛΗΡΩΜΗ