ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΕΞ' ΕΠΑΦΗΣ: Μερικά παραδείγματα

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΣ ΕΞ' ΕΠΑΦΗΣ

 
Μερικά παραδείγματα αλλεργικής δερματίτιδος είναι:

Δερματίτις από Νικέλιο (Nickel)


 

Το νίκελ βρίσκεται σε πολλά κράματα μετάλλων και σε πολλά προϊόντα. Πολλά χρωμιωμένα αντικείμενα περιέχουν αρκετό νικέλιο για να προκαλέσουν μια αντίδραση σε ευαισθητοποιημένα άτομα.

Τα ανοξείδωτα επίσης περιέχουν νίκελ, αλλά είναι κατασκευασμένα έτσι, ώστε σπάνια προκαλούν αλλεργία.

Τα σκουλαρίκια που περιέχουν νίκελ (συνήθως τα ψεύτικα -feaux) μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική δερματίτιδα στο λοβό του αυτιού, ένα πολύ συχνό πρόβλημα. Αυτή μπορεί να οφείλεται ακόμα και στις βελόνες που χρησιμοποιούνται για το τρύπημα των αυτιών. Έτσι, μόνο ανοξείδωτες βελόνες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για το τρύπημα. Μετά το τρύπημα, χρησιμοποιείστε μόνο σκουλαρίκια που δεν περιέχουν νίκελ για τις πρώτες 3 τουλάχιστον εβδομάδες.

Εξαρτήματα ρούχων όπως νικέλινες κόπιτσες, φερμουάρ, κουμπιά και μεταλλικά κλιπς, μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα.

Η εφίδρωση προκαλεί δερματίτιδα σε ευαίσθητους στο νίκελ ανθρώπους.. Το καλοκαίρι, αντικείμενα που περιέχουν νικέλιο προκαλούν μία κνησμώδη, «σαν τσιμπήματα» αίσθηση μέσα σε 15 - 20 λεπτά από την επαφή με το δέρμα που έχει ιδρώσει. Ένα εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί μέσα στο επόμενο 48ωρο. Τα ίδια αντικείμενα μπορεί να φορεθούν επί αρκετές ώρες χωρίς προβλήματα, εάν δεν υπάρχει εφίδρωση !.

 

Λάστιχο (Rubber, καουτσούκ): Ένα συχνό αλλεργιογόνο

Τα προϊόντα από καουτσούκ συχνά προκαλούν αλλεργική εξ' επαφής δερματίτιδα.. Ευαίσθητοι στο καουτσούκ άνθρωποι, θα πρέπει να ψάχνουν για υποκατάστατα.

Το καουτσούκ μπορεί επίσης να προκαλέσει άμεσες αλλεργικές αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων κνησμό ή αίσθημα καψίματος και πομφούς ("πετάλες") κάτω από το λαστιχένιο αντικείμενο. Μερικοί άνθρωποι νοιώθουν κνησμό και δακρύζουν και μερικές φορές έχουν δύσπνοια. Αυτό είναι πιο συχνό σε ανθρώπους που φορούν στενά λαστιχένια γάντια όπως το ιατρικό προσωπικό. Τα λαστιχένια γάντια προκαλούν επίσης δερματίτιδα στο δέρμα κάτω από τα γάντια. Για υποκατάστατα, υπάρχουν άλλα συνθετικά γάντια ή γάντια από βινύλιο.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αλλεργικής δερματίτιδας εξ' επαφής από παπούτσια οφείλονται στα συστατικά του καουτσούκ που χρησιμοποιείται στη κατασκευή του παπουτσιού. Ακόμα και δερμάτινα παπούτσια μπορεί να περιέχουν τέτοια.

Βαφές μαλλιών

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να βάψουν άφοβα τα μαλλιά τους. Παρ' όλα αυτά, μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στην ουσία paraphenylene-diamine (PPDA). Αυτή η ουσία βρίσκεται στις μόνιμες τριχοβαφές που αναμιγνύονται με ένα οξειδωτικό παράγοντα, όπως το οξυζενέ πριν από την εφαρμογή.

Οι αλλεργικοί στο PPDA δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνιμες τριχοβαφές. Περίπου ένα τέταρτο των ανθρώπων αλλεργικών στο PPDA είναι επίσης αλλεργικοί σε συστατικά των ημι-μόνιμων τριχοβαφών. Ακολουθείστε τις εσώκλειστες οδηγίες για ένα patch-test πριν από τη χρήση της βαφής.

Οι περισσότεροι αλλεργικοί στο PPDA άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν προσωρινές βαφές ή χρωμοσαμπουάν. Ένα μικρό ποσοστό πάντως, θα αντιδράσει και σ' αυτές τις ουσίες.

Μια τελική πρακτική είναι η βαφή με χέννα (φυτική χρωστική). Όμως η χέννα δεν αποδίδει σε όλα τα μαλλιά. Ασφαλείς είναι και οι μεταλλικές βαφές εάν δεν ερεθίζουν το τριχωτό.

Παρ' όλο που οι χρωστκές με PPDA σπάνια χρησιμοποιούνται στο ρουχισμό, χρησιμοποιούνται άλλες χρωστικές που μπορεί να κάνουν διασταυρούμενη αλλεργία με το PPDA. Έτσι, μερικοί ευαίσθητοι στο PPDA ασθενείς δεν μπορούν να φορέσουν σκούρα ρούχα, και ανέχονται υφάσματα με ανοιχτότερα χρώματα μόνο.

Περίπου 25% των ευαίσθητων στο PPDA ασθενών είναι αλλεργικοί σε ορισμένα ευρέως χρησιμοποιούμενα τοπικά αναισθητικά που είναι συγγενή χημικώς με το PPDA.

Χρωμιούχα

Είναι υλικά που περιέχουν χρώμιο, και προκαλούν συνήθως αλλεργική δερματίτιδα εξ' επαφής. Τέτοια υλικά είναι το τσιμέντο, δέρμα, μερικά σπίρτα, χρώματα Και αντισκωρικές ουσίες. Επαγγελματική έκθεση στο χρώμιο είναι συνηθισμένη σε επαγγέλματα στην αυτοκινητοβιομηχανία, οξυγονοκολλήσεις, μεταλλοχοϊα, στις οικοδομικές εργασίες (τσιμέντο) και σε βιομηχανίες επισκευής αυτοκινητόδρομων και σιδηρόδρομων.

Τα χρωμιούχα χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του δέρματος παπουτσιών. Η δερματίτις από παπούτσια μπορεί να προέλθει από τα χρωμιούχα που περιέχει το δέρμα τους. Υπάρχουν όμως και παπούτσια επεξεργασμένα με φυτικές ουσίες για υποκατάσταση.

Μερικά σπίρτα περιέχουν χρωμιούχα και στο μη αναμμένο σπίρτο αλλά και στη στάχτη του σπίρτου. Βάζοντας τα χρησιμοποιημένα σπίρτα στις τσέπες θα γίνει αλλεργιογόνο και το ύφασμα των τσεπών.

Συμπεράσματα:

Όσοι έχετε αλλεργική δερματίτιδα θα πρέπει:

  1. Αποφύγετε το αλλεργιογόνο που προκαλεί την αντίδραση, και τα υλικά που έχουν διασταυρούμενη αλλεργία με αυτά. Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε ποια αντικείμενα πρέπει να αποφεύγετε.
  2. Υποκαταστήστε τα αλλεργιογόνα προϊόντα με άλλα που δεν προκαλούν αλλεργία.
  3. Εάν χρειαστεί, ο δερματολόγος σας θα σας συστήσει να κάνετε επιδερμιδικές δοκιμασίες (Patch tests).
 
Δερματολογικά Νέα
23 nov 2011

Εχετε Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο; Μπορείτε να βοηθηθείτε με βιταμίνη D! ...

more
21 mar 2011

Απελπισμένος με την Ψωρίαση; Κακώς! Ξέρετε ότι μπορεί να την "ξεχάσετε" με το εδώ! ...

more
21 mar 2011

Γονείς, μη παραβλέπετε την ανησυχία του παιδιού σας για τα σπυράκια του! Μη Η ...

more
Show All »

         ΙΑΤΡΕΙA           


Κωνσταντίνος Δ. Βέρρος
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

1ο ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ
Διεύθυνση:

Δεληγιάννη 6Α, 1ος όροφος 22100, ΤΡΙΠΟΛΗ
ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ!

Ωρες Λειτουργίας Ιατρείου ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΧΩΡΙΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ):

ΠΡΩΪΝΑ: 9:30 - 12:00 (Τρι & Πεμ) και ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Δευτέρα-Τρίτη -Πέμπτη 18:00 - 20:30 
 

2ο ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ
Διεύθυνση:

Λυκούργου 110, 1ος όροφος, επί της Κεντρικής Πλατείας, 23100, ΣΠΑΡΤΗ
(με ραντεβού)

Επικοινωνία - CONTACT :

Τηλ. Ιατρείου Τρίπολης: 2710239475 και 6974048485 (για ραντεβού στην Σπάρτη)
 

e-mail: cverrosmac@me.com
 

Κλείστε ON LINE Ραντεβού για το Ιατρείο της ΣΠΑΡΤΗΣ !
 
PAYPAL: ΠΛΗΡΩΜΗ