Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο της νόσου, την ηλικία και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας.
Θεραπευτικές επιλογές για το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
Χειρουργική αφαίρεση
Καταστροφή με διαθερμοπηξία (τείνει να εγκαταλειφθεί)
Κρυοπηξία (μεγάλο της πλεονέκτημα η ευκολία για τον γιατρό και για τον ασθενή)
Ακτινοβολίες
Θεραπεία με Laser
Τοπική χημειοθεραπεία
Φωτοδυναμική θεραπεία
Με οποιαδήποτε μέθοδο όμως κι αν γίνει η αφαίρεση, πάντα υπάρχει η πιθανότητα της υποτροπής και έτσι θα πρέπει να παρατηρείτε κανονικά το δέρμα σας για τυχόν επανεμφάνιση (υποτροπή) του όγκου.
Θεραπευτικές επιλογές για το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα
Χειρουργική αφαίρεση
Καταστροφή με διαθερμοπηξία (τείνει να εγκαταλειφθεί)
Κρυοπηξία
Ακτινοβολίες
Θεραπεία με Laser
Τοπική χημειοθεραπεία
Τα περί υποτροπής ισχύουν και εδώ.
Θεραπευτικές επιλογές για την ακτινική υπερκεράτωση
Τοπική χημειοθεραπεία
Κρυοθεραπεία
Διαθερμοπηξία
Laser
Θεραπευτικές επιλογές για το υποτροπιάζον καρκίνωμα
Οποιαδήποτε από τις προηγούμενες θεραπείες, ή συνδυασμός τους. Και αυτό εμφανίζεται σε εκτεθειμένες στο ήλιο περιοχές του δέρματος και πιο συχνά στην άκρη της μύτης, στο μέτωπο, στο κάτω χείλος και στα χέρια. Μπορεί επίσης να εμφανισθεί σε περιοχές του δέρματος που είχαν καεί, είχαν εκτεθεί σε χημικές ουσίες ή είχαν ακτινοβοληθεί.
Εμφανίζεται σαν ένα ερυθρό σκληρό ογκίδιο, σαν μια λεπιδώδης βλάβη που μπορεί να αιμορραγεί ή να σκεπάζεται από εφελκίδα.
Το ακανθοκυτταρικό δίνει μεταστάσεις στους επιχώριους (τοπικούς) λεμφαδένες.
Η ηλιακή ακτινοβολία έχει αθροιστική δράση στο δέρμα μας σε ότι αφορά τις βλάβες που προκαλεί, απο την ημέρα που γεννιόμαστε και για πάντα. Φυσικά "η ζημιά" γίνεται αντιληπτή συνήθως μετά τα 50: Οι ακτινικές υπερκερατώσεις αρχίζουν να εμφανίζονται. Δεν είναι καρκίνος, αλλά είναι βλάβη που μπορεί να εξαλλαχτεί σε βασικοκυτταρικό καρκίνωμα ή σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα σε μερικούς ασθενείς. Φαίνεται σαν μια τραχιά, ερυθρή ή καφέ πλάκα με λέπια στην επιφάνεια, συνήθως σε εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές.
Είναι η πιο συχνή κακοήθεια. Εμφανίζεται συνήθως σε εκτεθειμένες στο ήλιο περιοχές του δέρματος. Συχνά εμφανίζεται σαν ένα μικρό ογκίδιο που έχει λεία, "μαργαριταροειδή" επιφάνεια με αγγεία που φαίνονται πάνω της. Άλλες φορές μοιάζει με ουλή και είναι σκληρή στην αφή.
Τα βασικοκυτταρικά, επεκτείνονται (συνήθως αργά) στους γύρω ιστούς, αλλά σπανιότατα θα δώσουν μεταστάσεις σε άλλα όργανα.